Politică

ARENA:Dragos COMAN, Secretar de STAT-MTS: Simt că e o datorie de suflet pe care o împlinesc față de orașul meu natal/INVESTITIE 2 milioane lei pentru SPORT la Calarasi, Reabilitari si Modernizari !

 

D. Coman: Simt că e o datorie de suflet pe care o împlinesc față de orașul meu natal

D. Coman: Simt că e o datorie de suflet pe care o împlinesc față de orașul meu natal

Sala Sporturilor din incinta Complexului Sportiv Dunărea Călăraşi, aflată în administrarea Clubului Sportiv Municipal Călăraşi, va suferi un amplu proces de reabilitare şi modernizare, investiţia în valoare de 2 milioane de lei, cea mai mare din ultimii 30 de ani în sportul călărăşean, fiind susţinută de Ministerul Tineretului şi Sportului. Un rol important în realizarea acestui obiectiv extrem de benefic pentru copiii şi tinerii Călăraşiului, pasionaţi de sport, l-a avut secretarul de stat, Dragoş Coman.

„Simt că este o datorie de suflet pe care o împlinesc față de orașul meu natal. Sunt fericit și mândru că echipa din care fac parte, cea a MTS, a înțeles importanța realizării acestei investiții pentru comunitatea din Călărași. Mulțumesc și pe această cale domnului Ministru Ionuț Marian Stroe, care dat curs solicitării adresate de cluburile sportive municipale, sprijininând reabilitarea acestui obiectiv deosebit de important pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor și tinerilor din comunitatea locală pe care și eu o reprezint. Era o necesitate să investim în reabilitarea totală a sălii de sport din orașul nostru. Sunt lucrări al căror debut călărășenii îl așteaptă de aproape 30 de ani.” a declarat Dragoş Coman care a mai adăugat „Odată cu finalizarea modernizării, pe lângă beneficiile de care se pot bucura copiii și tinerii care se vor antrena aici, oferim șansa Călărașiului de a se consacra printre locațiile care găzduiesc competiții sportive de anvergură, organizate la nivel național. Fiind o sală multidisciplinară, sper ca după inaugurare să adune sub cupola sa cât mai mulți copii și tineri talentați, care să abordeze cât mai multe și variate discipline sportive. Îi îndemn pe toți părinții din Călărași să canalizeze energia celor mici către practicarea sportului și îi asigur de faptul că, în calitatea mea se Secretar de Stat și călărășean fiind, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca ritmul lucrărilor să fie unul alert, iar în cel mai scurt timp să putem inaugura sala de sport multifuncțională.”

dragoscomanminister

În urmă cu câteva zile, ministrul, Ionuţ Stroe, a semnat Ordinul privind repartizarea alocațiilor din bugetul de stat aferent Minsterului Tineretului și Sportului pentru anul 2020 pentru complexele sportive naționale, direcțiile județene pentru sport și tineret, Direcția pentru Sport și Tineret a Muncipiului București, cluburi sportive, casele de cultură a studenților, Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei”, INCS, CNFPA, „Muzeul Sportului”, document care prevede și alocarea sumei necesare reabilitării integrale a sălii de sport mutifuncționale din Municipiul Călărași.

Bugetul de investiții alocat Clubului Sportiv Municipal Călărași de MTS (ANST) în ultimii 30 de ani a fost de doar 500.000 lei în anul 2009, suma fiind utilizată pentru efectuarea de reparaţii capitale la etajul II al Hotelului Sport aflat în administrarea CSM Călărași.

Suma solicitată atunci pentru efectuarea de reparaţii capitale pentru întreg Hotelul Sport a fost de 3.200.000 lei, conform devizului de lucrări de RK atașat solicitării.

CSM Călărași a realizat în anii 2009-2010 lucrările de reparaţii pentru întreg Hotelul Sport, cu materiale de construcție din donații și cu 0 lei cheltuieli de manoperă, lucrările fiind realizate în regie proprie cu antrenorii și personalul auxiliar de întreținere al CSM Călărași.

Sala Sporturilor din municipiul Călărași aparține Clubului Sportiv Municipal Călărași fiind amplasată în Complexul Sportiv din B-dul Republicii nr. 39 și este a II-a sală de sport din județul Călărași omologată pentru desfășurarea competițiilor sportive oficiale la jocurile sportive. Această construcție a fost realizată în perioada 1975 – 1976 și nu a beneficiat niciodată de reparații capitale, în acest moment fiind într-o stare avansată de degradare.

Sala de sport are o formă rectangulară, dimensiunile în plan fiind de 42,60 / 21,85 m și are următoarea structura de rezistență: stâlpi și grinzi din beton armat prefabricat cu închideri din zidărie de cărămidă. Acoperirea este de tip terasă necirculabilă. La ora actuală straturile componente ale terasei (acoperișului) sunt foarte degradate, fapt care a produs degradarea tencuielilor și zugrăvelilor prin infiltrarea repetată a apelor meteorice. Când plouă afară, plouă și înăuntrul sălii.

Pardoseală din dușumea refolosită prezintă numeroase umflaturi și deteriorări. Sala dispune de un sistem de iluminat artificial  depășit din punct de vedere fizic și „moral” și care nu prezintă siguranță în exploatare, conductorii electrici, din aluminiu, fiind mult îmbătrâniți, “împușcându-se” adeseori chiar în timpul competițiilor iar corpurile de protecție care acoperă corpurile de iluminat se desprind periodic din tavan unde sunt prinse, și atârnă periculos, punând în pericol sportivii practicanți de mișcare care folosesc sala de sport.

Potrivit conducerii CSM Călăraşi, Sala Sporturilor este folosită zilnic pentru activități sportive de la ora 8.00 până la ora 22.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, numărul de sportivi ce utilizează această sala într-un an fiind de cca. 40.000 de sportivi.

De această sală beneficiază și vor beneficia sportivii de performanță de la handbal, baschet, volei, fotbal dar și numeroșii sportivi amatori dornici de mișcare care utilizează contracost această sală, județul Călărași fiind unul din județele cu cel mai mic număr de baze sportive raportat la populație.

Sala Sporturilor din administrarea CSM Călărași este o baza sportivă importantă pentru susținerea și dezvoltarea activității sportive din Călărași și plecând de la înțelegerea simplă a acestui lucru susținem efectuarea lucrărilor de reparații capitale la această Sala a Sporturilor pe primul loc în ordinea de priorități a CSM Călărași, lucrarea având caracter de urgență.

Clubul Sportiv Municipal Călărași, prin structura organizatorică, prin înălțimea obiectivelor de performanță asumate în fiecare an, și deci și pentru anul 2020, prin rezultatele remarcabile obținute, a devenit, pe departe, cea mai importantă  structura sportivă din  municipiul și jud. Călărași, ajungând vârful de lance al performanței sportive călărășene.

In ultimii 9 ani de zile, sportivii clubului condus de prof. Dr. Dumitru Chirilă, au obținut la campionatele europene și mondiale la care au participat un număr 34 de medalii, dintre care 17  de aur, 7 de argint și 10 de bronz.

Sportivii CSM Călărași selecționați în loturile naționale, sportivi medaliați de-alungul timpului atât la campionate europene cât și la campionate mondiale sunt: Adriana Ailincăi – 20 ani – canotaj, campioană mondială și multiplu campioană europeană, sportivă care la doar 19 ani a câștigat medalia de aur la CE de seniori – Glasgow – UK; Mădălina Cașu – 21 de ani – canotaj – de 4 ori campioană a Europei (inclusiv la seniori) și vicecampioană mondială; Alexandru Chioseaua – 22 ani – de 4 ori campion European și vicecampion mondial; Georgiana Vasile – dublu campioană europeană; Cristina Drugă și Mădălina Buzdugan – campioane europene și medalioate la campionatele mondiale; Iuliana TimocGabriela Paraschiv și Silviu Voinoiu – multiplu medaliați cu argint și bronz la CE și CM de canotaj; Aurel Manole / Lidia Ion / Mădălin Popescu și Tavi Dobre de la secția de box, sportivi medaliați cu argint și cu bronz la CE și CM; Samuel Andreas Bucșă – atletism, medaliat cu bronz la CE din Suedia și la CM din Kenya; Mihai Palaghia – secția lupte, clasat pe locul IV la CM din Qatar și pe locul V la CE de seniori

 

Dorești să adaugi un comentariu?

Your email address will not be published.

Alte articole apreciate de cititori