Anchete DNA

Surse Judiciare: Inca un DOSAR de CORUPTIE se apropie de FINAL la Tribunal Calarasi !

Consilier Judetean PNL si fost director OCPI

 

 

aici tribunal calarasi

 30 iunie 2017
Nr. 660/VIII/3

COMUNICAT

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 172/VIII/3 din 20 februarie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului
BENEA OVIDIU, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Călărași, în prezent suspendat din această funcție de conducere ca urmare a interdicției dispuse prin ordonanța de control judiciar, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,
– fals în declarații, în formă continuată, 3 acte materiale

și în stare de libertate a inculpatului
GĂVĂNESCU ALEXANDRU, la data faptelor șef birou economic al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, cu privire la săvârșirea infracțiunii abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-22 mai 2015, inculpații Benea Ovidiu și Găvănescu Alexandru, în calitățile menționate mai sus, în contextul realizării proiectului „Modernizare și extindere la construcția existentă pentru sediul O.C.P.I. Călărași”, și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul:
– favorizării unei societăți comerciale să câștige licitația care a avut ca finalitate încheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea proiectul menționat mai sus, în condițiile în care firma respectivă nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini,
– achitării, la data de 28 octombrie 2009, către aceeași societate a unui avans de 595.000 lei cu TVA în lipsa unei baze legale și în scopul creării de foloase materiale necuvenite pentru firma privată. De menționat este faptul că, până la 22 mai 2015 când a fost formulată în cauză plângerea penală de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cei doi inculpați nu au efectuat niciun demers legal pentru recuperarea acestui avans.
– încheierii, la data de 17 noiembrie 2009, cu aceeași societate comercială, a unui act adițional prin care s-au contractat lucrări, parte din ele făcând și obiectul contractului inițial. În acest context, în lipsa unei proceduri legale de atribuire și a unei solicitări a O.C.P.I. Călărași, a fost majorată semnificativ valoarea contractului inițial,
– achitării, în perioada toamna anului 2010 – finalul anului 2012, de către O.C.P.I. Călărași a facturilor emise de firma respectivă, în condițiile în care inculpații cunoșteau că lucrările fuseseră stopate din primăvara-vara anului 2010.
Prin această conduită, cei doi inculpați au creat un prejudiciu instituției pe care o reprezentau în valoare de 5.255.564 lei (cca. 1.167.903 euro) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea societății respective.
O.C.P.I. Călărași s-a constituit parte civilă, în cauză, cu suma de 5.546.246,07 lei (cca. 1.232.499 euro).

Cu privire la infracțiunea de fals în declarații s-a reținut că, în declarațiile de avere pe anul 2016, date pe propria răspundere, inculpatul Benea Ovidiu nu a menționat în cuprinsul acestora un număr de șase bunuri imobile (terenuri).

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra a 13 imobile (12 terenuri și o vilă) aflate în proprietatea inculpatului Benea Ovidiu și asupra a 2 terenuri aflate în proprietatea inculpatului Găvănescu Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Dorești să adaugi un comentariu?

Your email address will not be published.

Alte articole apreciate de cititori